Koning Willem-Alexander bezoekt de Tijdmachine

Bezoek Koning Willem-Alexander – een sfeerverslag

Hoog bezoek in woonzorgcentrum Nieuw Groenland in Zaandam! Daar bezocht Koning Willem-Alexander op dinsdag 9 oktober onze Tijdmachine. Tijdens het bezoek stond centraal hoe wij samen met ouderen, zorg- en welzijnsprofessionals, vrijwilligers en samenwerkingspartners ervoor zorgen dat mensen waardig oud kunnen worden op eigen wijze. Wat een bekroning op ons werk om met de Koning hierover in gesprek te gaan.

Sinds 2013 draagt Stichting De Tijdmachine met haar projecten bij aan de levenskwaliteit van ouderen. De belevingswereld en behoeften van ouderen zelf staan daarbij op de eerste plaats. In samenwerking met buurtcentrum De Bovenkruier, Woonzorgcentrum Nieuw Groenland, het sociale wijkteam, en de Gemeente Zaanstad heeft de stichting het Tijdmachinetraject in Zaandam opgezet. In deze pilot staat De Tijdmachine niet alleen in het woonzorgcentrum maar ook in het buurtcentrum. Zo kunnen we (nog) meer ouderen in de wijk betrekken, zowel thuiswonende ouderen als ouderen die in een woonzorgcentrum wonen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Fotografie: © Foto Bart Homburg – Oranjefonds

Eerst met de professionals om tafel

Tijdens zijn bezoek schoof de Koning aan tafel met de betrokken partijen om meer te horen over dit samenwerkingsproject en het effect van de methodiek. Hier kwam aan bod dat verandering begint bij de ouderen zelf: wie zijn zij, wat vinden ze nou echt leuk en wat willen zij nog graag.

De Koning was erg geïnteresseerd in de ervaringen van woonzorgcentra waar De Tijdmachine al heeft gestaan en benieuwd naar de verwachtingen van dit woonzorgcentrum in Zaandam. “De Tijdmachine sluit eigenlijk perfect aan bij de visie van Evean. We willen onze bewoners een thuisgevoel geven. Daarvoor heb je nodig dat je de bewoners echt goed leert kennen. En de Tijdmachine kan die processen wat versnellen,” vertelt Inge Blom locatiemanager van Nieuw Groenland. “Ik denk ook dat mede door De Tijdmachine de samenwerking en verbinding met de wijk heel goed tot stand kan komen.”

En dan de Tijdmachine in

“De kracht van verhalen ophalen en daarmee mensen in hun kracht zetten. Dat doen we in De Tijdmachine,” vertelt Tim Trooster, medeoprichter van de Tijdmachine. De Koning stapte zelf ook in De Tijdmachine, een huiskamerdecor volledig ingericht in de stijl van de jaren 60. Hier reizen ouderen onder begeleiding van getrainde reisleiders terug in de tijd. Alle zintuigen worden aangesproken; bezoekers kunnen ruiken, voelen, kijken en luisteren. Aan de hand van de herinneringen die worden opgehaald, gaan de reisleiders in gesprek met de ouderen over wat zij belangrijk vinden en welke wensen zij nu hebben. 

Waarom het werkt

De uitkomsten van deze gesprekken vertalen we samen met het woonzorgcentrum en andere betrokken partijen uit de wijk naar een vraaggericht activiteitenaanbod, de werving van maatjes en een verbetering van (informele) zorg. Op deze manier kunnen ouderen op volwaardig eigen wijze meedoen in onze samenleving. “De Tijdmachine is meer dan alleen een leuke week. Het zorgt voor een kwalitatieve verbetering in het leven van ouderen,” vertelt Anne Elschot, medeoprichter van De Tijdmachine.

De betekenis van de Tijdmachine kwam echt tot leven in het huiskamerdecor en in de gesprekken met medewerkers en ouderen. Zo haalde oud-voetballer Henk Groot met de Koning herinneringen op met foto’s uit zijn speeltijd bij Ajax. “Ik zou het graag nog eens keer willen ervaren, 60 jaar terug. Dat is nogal een leuke periode voor mij geweest.” Afsluitend sprak de Koning met enkele bewoners van Nieuw Groenland terwijl er werd gezongen en gedanst bij het optreden van de Tijdmachine huisband: Gouwe Ouwe.  

Ook enthousiast geworden?

We blikken terug op een fantastische middag en kijken alweer uit naar de volgende Tijdmachine. Wilt u ook eens met ons terugreizen naar de jaren 60? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Een reactie op“Bezoek Koning Willem-Alexander – een sfeerverslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *