Mee(r) doen voor ouderen in Castricum

Rondom dit thema organiseerde Stichting de Tijdmachine dinsdag 18 april een bijeenkomst in Castricum. Zo’n 70 bezoekers van verschillende zorgpartijen maar ook inwoners en vrijwilligers gingen met elkaar in gesprek over thema’s als vrijwilligerswerk, communicatie tussen zorggroepen en film, muziek en dans voor ouderen.

Verleden jaar sprak Stichting de Tijdmachine met 223 ouderen in de gemeente Castricum in woonzorgcentra de Santmark, De Boogaert en De Cameren van Viva! Zorggroep. De vraag ‘Hoe wilt u zelf uw leven vormgeven?’ stond centraal in deze ontmoetingen. Dat wisten ouderen heel goed; ze wilden een frisse neus, dagjes uit, naar de film, een concert bezoeken, dansen en sjansen, of helemaal opgaan in sport en spel. Stichting de Tijdmachine nodigde alle ouderen- en belangenorganisaties in Castricum uit om deze thema’s nader te verkennen. De Gemeente Castricum stelde haar gemeentehuis ter beschikking. Wethouders Swart en Rood verzorgde de opening en de afsluiting van de avond.

In Castricum wordt al veel gedaan voor ouderen, maar hoe kan dit nog beter en nog meer samen? Om verschillende thematafels staken belanghebbenden van ViVa! Zorggroep, thuiszorgorganisaties, welzijnswerkers, politici, vrijwilligers van verschillende creatieve en maatjesprojecten de handen ineen. Er ontstond een open, enthousiast gesprek waarin dilemma’s en oplossingen vrij besproken werden. Veelvoorkomend was de vraag naar een heldere, fysieke sociale kaart voor ouderen en zorginstanties. Een kaart die specifiek aangeeft waar mevrouw Jansen de foxtrot kan dansen met een 60-jarige jongeman. Ook de communicatie tussen verschillende zorgpartijen was een veelgenoemd thema aan de tafels; hoe werken we samen en niet langs elkaar heen? De bezoekers in de zaal waren betrokken; dilemma’s en ideeën vlogen over tafel, hier en daar ontstond een vurige discussie.

Zo’n dertig mensen gaven aan het eind van de avond aan dat ze daadwerkelijk de handen uit de mouwen willen steken om verder aan de slag te gaan met deze thema’s. Hans Nieuwenhuys, lid van adviesraad Sociaal Domein, is een van hen. Demonstratief noteerde hij zijn naam onder de brainstormpagina vervoer. “Ik ben een beetje uitgepraat”, verzuchtte hij. “Nu wil ik praktisch aan de slag. Laat mij maar lopen, wandelen, duwen, rijden en in actie komen.”

Bent u benieuwd naar de uitkomsten, heeft u ook mooie ideeën of wilt u in actie komen voor ouderen in Castricum? Mail dan naar Anne Elschot via anne@stichtingdetijdmachine.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *