Haring happen op de markt of een dansje op Elvis

Maak jij er samen met een oudere een leuke dag van? Lees snel verder…

In het afgelopen jaar hebben wij samen met onze vrijwilligers meer dan 1000 ouderen geïnterviewd. In de rondreizende tijdmachine brachten we de geuren, kleuren, geluiden en herinneringen van de jaren 60 terug bij de ouderen. Vervolgens vroegen we: “Wat zou u op dit moment nog willen doen?” De antwoorden waren net zo verschillend als de levens waar ze ons over vertelden. Een ding hadden ze wel gemeen, het zijn de kleine dingen die het ‘m doen: haring happen op de markt, kijken naar een oude film, een dansje op Elvis of het bespreken van de actualiteit.
Nu is het tijd voor actie, wie helpt ons mee zodat Hans zo nu en dan een haring kan happen? En Antonia met een jonge vent de foxtrot kan dansen? Misschien ben jij dat wel…

Hieronder vind je per gemeente wat ouderen graag willen doen. Wil je graag wat doen? Vul dan onderaan deze pagina het formulier in en wij nemen contact met je op!

Amstelveen

Strak in de lak? – oproep voor manicure
Ooit droomde mevrouw van een eigen manicure/pedicure zaak. Wie zet deze dame weer even strak in de lak? 😉 Als de nagels weer op orde zijn, kan ze wellicht met u nog even verder met de legpuzzel.

Een (dart)schot in de roos?
Meneer houdt van gezelligheid. Hij is dan ook vaak in het stadshart te vinden om wat te eten. Graag zou hij nog eens samen een pijltje willen gooien. Ga je ook graag voor 180?

Wie gaat er aan de rol met? (Wandelen rolstoel)
Mevrouw was altijd al haar tijd ver vooruit. Van muziek, kunst en liefde. Nu is ze nog erg actief met beeldhouwen en schilderen en houd van klassieke muziek. Graag gaat ze wat vaker een frisse neus halen. Ga je lekker met haar aan de wandel?

‘Jongelui’ gezocht om met Ouwelui een ommetje te maken
Altijd is ze zorgzaam geweest, werkzaam als (kraam)verzorgster en verpleegster. Graag zou ze af en toe een frisse neus willen halen met wat ‘jongelui’. Is dit wat voor jou?

Een goed gesprek met…
Even geen geklets over het weer of het eten. Deze dame houdt van een goed verdiepend gesprek over de maatschappij, politiek en religie. Komt u een goed gesprek met haar voeren? Voorkeur voor avond.

Kan je tegen je verlies?
In het woonzorgcentrum zijn meerdere mensen wel in voor een spelletje. Van scrabble tot schaken, van dammen tot rummikub en natuurlijk ook kaarten. Vind je het gezellig om af en toe een spelletje met 1 of meerdere mensen te spelen? Neem dan contact met ons op!

Amsterdam

Op díe fiets
Twee heren wonend in verpleeghuis Meer en Oever hebben vroeger als kraandrijver gewerkt in de Amsterdamse Haven. In hun vrije tijd maakten beide heren lange fietstochten, richting Schoorl en Schagen of naar Utrecht. De heren willen graag weer eens lekker met de kop in de wind en vinden het gezellig om samen met iemand op de duofiets de omgeving te verkennen. Zie jij dit zitten?

Aan (rijst) tafel!
Een rijsttafel voor onze bewoner die de hele wereld heeft bereisd! Welke enthousiaste (amateur) kok zou een keer een heerlijke rijsttafel klaar willen maken? Dit kan in de keuken van de woongroep van deze meneer in ons huis Meer en Oever (huis voor mensen met dementie). Hij heeft vroeger o.a. in Nederlands-Indië en Suriname gewoond en wil graag nog eens van een lekkere rijsttafel genieten. Hij vertelt je, tijdens het eten, mooie verhalen over vroeger. Ben jij onze kok?

Plaatjes schieten
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste (amateur) fotograaf voor een zelfstandig wonende meneer in Amsterdam Oud-West. Hij is dol op fotograferen maar kan dit niet meer zelfstandig. Wil jij er samen met deze meneer op uit om mooie plaatjes te schieten?

Hoe heter, hoe beter… de curry!
Dat zei een van de bewoners van De Buitenhof in Amsterdam Buitenveldert tijdens zijn bezoek aan De Tijdmachine. Jarenlang heeft hij in een café op het Weteringcircuit gewerkt en wekelijks haalde hij een broodje shoarma bij de buren. Maar meneer houdt meer van hete curry’s! We zoeken een keukenprins(es) die wel raad weet met pepers en specerijen. Wil jij samen met meneer een echte curry op tafel zetten?

De archieven induiken…
Deze bezige bij is zelf 25 jaar vrijwilliger geweest. In haar “vrije tijd” deed ze veel aan handwerken; borduren, breien en haken van truien tot tafelkleden. Mevrouw heeft nog heel wat op haar wensenlijstje staan, onder andere het bekijken van oude beelden van Amsterdam. Nu ze in Buitenveldert woont (wat een soms een saaie bedoeling vindt), mist ze de reuring van de stad. Wie duikt met mevrouw de archieven in?

Castricum

De paden op
Meneer heeft veel van de wereld gezien en Ierland is zijn favoriet: “Het mooiste aan Ierland is de natuur!” Op dit moment zou hij graag wat meer naar buiten gaan. Zo kan hij hier ook lekker van de natuur genieten. Vind jij het leuk om zo nu en dan op pad te gaan met meneer?

Een jonge vent met losse heupen
Mevrouw heeft één droom en dat is een tango of foxtrot dansen met een jonge vent maar alleen als ie het echt kan! Ben jij los in de heupen en ken je de passen?

Herinneringen ophalen met… een wereldreizigster
Mevrouw heeft veel landen gezien en beleefd. Van Thailand tot de Sahara van China tot Indonesië en ze praat er graag over. Verder houdt ze van Franse chansons en Wim Sonneveld. Kom jij af en toe mooie herinneringen ophalen met deze dame?

Boodschapje doen
“Een boodschap doen bij de Dekamarkt, dat lijkt me fijn”. Mevrouw kan hier wel wat hulp bij gebruiken, daarnaast is het ook gezelliger met z’n tweeën. Wil jij met mevrouw een boodschap doen? Neem dan contact met ons op!

Een frisse neus
Meneer geniet ervan om buiten te zijn: “vooral van de mooie bloemen in het voorjaar”. Meneer woont nog niet zo lang in Castricum en kent de weg niet zo goed. Ken jij Castricum op je duimpje en lijkt je het leuk om zo af en toe een blokje om te maken met meneer?

Kaartje leggen
Mevrouw heeft heel wat potjes klaverjassen gespeeld in de Amsterdamse Jordaan. Ze zou graag nog eens een kaartje leggen: “gezellig is dat joh!”
Er zijn vaak maar drie spelers en dan kan je niet spelen. Hou jij van Klaverjassen en speel je graag een boompje mee? Neem dan contact met ons op!

Spring maar achterop!
Vroeger had mevrouw door het drukke huishouden niet zoveel tijd om te sporten of spelletjes te spelen. Wel genoot ze erg van fietsen en nu zou dit nu ook willen doen. Wil jij zo nu en dan met vrouw een rondje willen fietsen door Castricum?

Balletje trappen
Trots is meneer op zijn verleden als voetballer bij Blauw-Wit Amsterdam, hij speelde door heel Europa! Een balletje trappen is iets wat hij nog graag een keer zou doen. Lijkt het je leuk om zo nu en dan een balletje te trappen met meneer en het over voetbal te hebben? Neem dan contact met ons op!

Heiloo

De âlde Friezen
Deze trotse Friezin heeft mooie herinneringen aan het werken op de boerderij en het schaatsen op de meren samen met haar vader. Ze spreekt nog graag een woordje Fries. Dus: “Sille wy een kear ôfprate?”

Samen filosoferen
Filosoferen is hetgeen waar meneer blij van wordt. Gesprekken over leven en dood, geloof, hoop en liefde zijn hem niet vreemd. Heb jij dezelfde interesses als meneer en wil jij met hem filosoferen over het leven?

Heel Heiloo bakt?
Appeltaart met citroenrasp dat is de favoriet van deze zoetekauw. Mevrouw woont in De Loet in Heiloo en is gek op bakken. Maar het bakken en daarna smullen van je creatie is veel leuker om samen te doen. Welk recept wil jij met mevrouw delen?

Huizen

Louis Armstrong draaien of weg zwijmelen bij My Fair Lady
Mevrouw heeft in haar leven heel wat muziek gehoord. Ze genoot van een goed vioolconcert maar nog meer van jazzmuziek. Op het moment voelt ze zich wat alleen en zou ze nog graag naar jazzmuziek luisteren of de film My Fair Lady bekijken. Ben jij ook een jazzfanaat en lijkt het je leuk samen met deze dame muziek te luisteren of ga je liever voor een gezellig filmmiddag…

Met je neus in de techniek en muziek? 
Meneer is een wandelende encyclopedie. Hij weet alle data van belangrijke gebeurtenissen uit de afgelopen 50 jaar uit z’n hoofd. Hij houdt erg van techniek en heeft vroeger veel aan radio’s geknutseld. Een andere hobby was muziek: “Ik draaide platen al vanaf jonge leeftijd; Strauss, Chopin, jaren 50 en jaren 60 muziek.” Lijkt jou het leuk om het met meneer over techniek te hebben en plaatjes te draaien?

Samen klussen in onze “schuur”
Ben jij een handige klusser en wil jij samen met bewoners van De Marke aan de slag met klusjes in de ‘schuur’? De activiteit vindt plaats op de afdeling waar dementerende ouderen wonen. Op de gang is één van de kantoren omgebouwd tot schuur inclusief een werkbank met gereedschap en een konijnenhok met echte konijnen. Het is een gezellige boel en voldoende tijd voor een praatje, een hapje en een drankje. Tijd en dagen zijn in overleg.

Limmen

Gezocht: frisse, fruitige vrijwilliger om samen de veiling te bezoeken
Inmiddels zijn de bananen, mandarijnen en mango’s 365 dagen per jaar verkrijgbaar bij de Albert Heyn. Maar deze meneer, woonachtig in een Limmens woonzorgcentrum, weet nog exact hoe het is om fruit in te kopen op de veiling en te verkopen vanuit zijn eigen winkel. Hij plukt nog steeds de vruchten van zijn herinneringen. Welke frisse en fruitige vrijwilliger wil samen met deze meneer de fruitveiling bezoeken? (Bijvoorbeeld Broekerveiling)

Gezocht: liefhebbers van Toon Hermans om samen conferences te luisteren
Ik denk wel ’s zal ik ’s wat doen…
zong Toon Hermans in 1967. Wij dagen je uit om niet meer te denken en simpelweg te doen. Ben jij een Toon Herman-liefhebber, wil jij ook wel ’s wat doen, bijvoorbeeld samen met een rasechte Amsterdamse man een Toon Hermans-conference bekijken?

Gezocht: kunstzinnig schildermaatje
Hanteer je de verfkwast met verve en zou je graag samen met een oudere dame schilderen? Deze vrouw is vijvenvijftig jaar gelukkig gehuwd, maar ze zou haar tweede liefde, het schildersdoek, graag meer aandacht geven. Welke artistiekeling wil wat kleur geven aan de wereld van deze kunstzinnige dame en samen de schilderkwast ter hand nemen?

Gezocht: aanhakers, bezige breiers en creatieve handwerkbegeleiders
Brei en handwerk je graag? En ben je niet te beroerd om een ander te helpen die een steekje laat vallen? Word dan handwerkbegeleider bij een Limmens woonzorgcentrum! Meerdere bewoonsters hebben hier aangegeven dat ze graag eens willen breien en handwerken. Zelf iets maken, haken of breien geeft een vrij en blij gevoel. Voel je je aangesproken? Haak dan aan!

Met paarden werken
Ze is niet vies van een oud-Hollands snoepje en is gek op paarden. Ze zou dan ook graag met paarden willen werken. Wie vind het leuk om mevrouw mee te nemen naar de manege?

Ik wil meer informatie


Stuur je liever zelf een mailtje? Dat kan naar: anne@stichtingdetijdmachine.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *