Werkbezoek van Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander brengt dinsdagmiddag 9 oktober een bezoek aan Stichting De Tijdmachine in woonzorgcentrum Nieuw Groenland in Zaandam. In een jaren 60 huiskamerdecor gaat de Koning in gesprek met de oprichters, ouderen, vrijwilligers en samenwerkingspartners over een unieke en vraaggestuurde aanpak om de levenskwaliteit van ouderen te verhogen. 

Maatwerk

Het aantal ouderen neemt ieder jaar toe en de ‘nieuwe generatie ouderen’ vraagt om meer maatwerk. Dit geldt zowel voor zorg in woonzorgcentra en verpleeghuizen als voor activiteiten en dagbesteding in de wijk. Stichting De Tijdmachine biedt zorg- en welzijnsorganisaties de mogelijkheid om daadwerkelijk beter aan te kunnen sluiten op de behoeften en wensen van ouderen. In haar projecten De Tijdmachine en Gouwe Ouwe draagt de stichting bij aan een (structurele) verbetering van de levenskwaliteit van ouderen. De behoeften en de belevingswereld van de ouderen zelf staan hierbij op de eerste plaats.

Terug naar de jaren 60

In De Tijdmachine reizen ouderen onder begeleiding van reisleiders (getrainde vrijwilligers, zorgmedewerkers en activiteitenbegeleiders) terug naar de jaren 60. In een huiskamerdecor volledig ingericht inclusief keuken, woonkamer en dancing. De reisleiders gaan daar met ouderen in gesprek over hun leven in de jaren 60 en hun wensen voor dit moment. Op basis van deze gesprekken gaat de stichting gedurende een half jaar samen met de ouderen zelf, familie, vrijwilligers, professionals en andere betrokken partijen uit de wijk aan de slag om de wensen en welzijnsvragen van de ouderen te realiseren. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor een aanpassing van het activiteiten- en uitjesaanbod, verbetering van de (informele) zorg en de werving van maatjes. Op deze manier doen ouderen volwaardig op eigen wijze mee in onze samenleving.

Gezamenlijke inspanning

De Tijdmachine wordt in Zaandam opgezet in samenwerking met het sociale wijkteam, buurtcentrum De Bovenkruier, Woonzorgcentrum Nieuw Groenland en de Gemeente Zaanstad. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Stichting De Tijdmachine is één van de deelnemers aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit ontwikkel- en uitvoeringstraject helpt sociale ondernemingen hun professionaliteit en maatschappelijk effect te vergroten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *