Gouwe Ouwe is dichtbij Cello

Cello, regio Den Bosch

Jullie muziek is belangrijk voor onze bewoners!

De wauwfactor

Dinsdagmiddag 14:00. Wendy de Bresser zit in haar achtertuin te genieten van de zon. Ineens verschijnt op het Facebookscherm een Gouwe Ouwe livestream van Stichting De Tijdmachine. Nieuwsgierig klikt ze op de link. Een zingende Esther en Dirk verschijnen in beeld. Wendy’s twee kinderen, in de puberleeftijd, zitten ook buiten. Samen genieten ze in de lentezon van de muziek van vroeger. Wendy is direct enthousiast. “Dat moet toch ook op mijn werk kunnen?!” denkt ze.

In de lentezon genieten ze van de muziek van vroeger

Ziekte van Alzheimer
Wendy is zorgmedewerker bij Cello, een zorgverlener voor mensen met een verstandelijke beperking in regio Den Bosch. In september startte ze de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Ze vertelt: “Mensen met het syndroom van Down hebben meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dat komt steeds vaker voor, want net als de rest van de bevolking wordt deze doelgroep ook ouder.”  

De bewoner was erg blij dat we haar rustmoment verzetten, zodat ze de Gouwe Ouwe livestream kon kijken

Ruimte voor muziek
Woensdag zette ze de BeleefTV aan in de ruimte waar de cliënten koffiedrinken. Daar schakelde ze in bij de livestream. Er was niets te gek voor haar om de Gouwe Ouwe sessies te volgen: Wendy verschoof het complete schema om ruimte te maken voor de muziek. Koffiepauze? Kon best op een ander tijdstip. De overdracht? Kon ook even verschoven worden. “We hebben zelfs het rustmoment van een bewoner verzet van 14:00 naar 15:00. Daar was de bewoner erg blij mee.” 

Ze kijken geïnteresseerd naar de muzikanten

Wij gingen gewoon verder
Wendy: “Wij blijven gezellig bij de bewoners en zingen mee. Dat schept sfeer. Mensen zingen mee, vooral met de Nederlandse liedjes. Ze kijken écht geïnteresseerd naar de muzikanten. Op een gegeven moment waren de muzikanten uitgespeeld, maar wij waren nog lang niet klaar!” Ze vervolgt begeesterd: “Wij zijn gewoon verdergegaan; we hebben de livestream van de dag ervoor opgezet.

De muzikanten waren uitgespeeld, maar wij waren nog lang niet klaar!

Binnen zitten
“Ik vind het geweldig dat ik jullie gevonden hebzeker nu mensen hier binnen zitten.” Wendy vertelt verder: “Wij, de mensen buiten de zorginstellingen, kunnen vaak nog in de tuin zitten, of even een ommetje op afstand maken.

Veranderingen
De bewoners hier vinden het lastig om te wennen aan de veranderende maatregelen, ook nu er weer meer mag. Zij zien ook dat kindje op de step langskomen. Ze begrijpen niet dat het kindje wel naar buiten mag en dat er voor hen nu andere regels zijn over naar buiten gaan en contact hebben met andere mensen.”

Ik was zo blij dat ik jullie vond!

Een wereld vol Skypecalls
“Bovendien worden de bewoners nu ineens gedwongen om mee te gaan in onze wereld. Een wereld met Skypecalls en familie op het scherm die ze willen knuffelen. Op den duur raken ze daar natuurlijk vreselijk gefrustreerd van. Dat was ook een reden dat ik zo ontzettend blij was dat ik jullie vond!”

Jullie bezorgen mensen een fijn en vertrouwd moment

Een fijn en vertrouwd moment
“Jullie bezorgen mensen een fijn en vertrouwd moment. Een moment dat juist voor deze mensen zo nodig is in deze zware tijd.” Het liefst bazuint Wendy het overal rond: “Ik heb iedereen bij Cello, ook collega’s op andere locaties, over jullie verteld en gezegd dat ze jullie moeten liken. Ook binnen de appgroep van mijn opleiding heb ik het gedeeld.”

Ik heb het met iedereen gedeeld

De wauw-factor
Wendy: “In deze tijd draag ik iedereen in Nederland een warm zorghart toe. Jullie muziek speelt daar een ontzettend belangrijke rol in. Voor mij hebben jullie echt de wauwfactor!”

Logo_Stichting_de_Tijdmachine

Gouwe Ouwe Zomertour

Wil jij je bewoners muzikaal onderdompelen in een op maat gemaakt programma? Helemaal Corona-proof? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen!

Kijk hier voor meer informatie.

Gouwe Ouwe Livestream sessies

Onze muzikanten spelen iedere zondag van 14.00 tot 14.45 uur live op onze facebookpagina.

Van Willeke Alberti tot Trini Lopez en van The Beatles tot Johnny Jordaan. Heb je een verzoekje? Stuur ons dan een berichtje! Iedere dag worden er meerdere verzoeknummers gespeeld.

Persoonsgerichte zorg in De Tijdmachine

Stichting De Tijdmachine biedt verzorgings- en verpleeghuizen een maatwerktraject die ze in staat stelt beter aan te sluiten op de wensen en behoeften bewoners en zo concreet handen en voeten te geven aan persoonsgerichte zorg.

Kijk hier voor meer informatie

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw zorglocatie? Neem dan contact op met Anne Elschot of Tim Trooster of bel 0570-832 880.

Vergrijzen zonder grijze haren

Benieuwd naar de effecten op de kwaliteit van leven? Wij lieten een onderzoek uitvoeren onder 500 ouderen.

Lees hier de uitkomsten