polaroid-jaimy-leemburg

Mellanie Keizer, activiteitenbegeleider Solis Zorggroep

De muzikanten luisteren echt naar de behoefte van bewoners

Een bijzonder optreden na een moeilijke periode

Afgelopen week stond Gouwe Ouwe in Groote en Voorster in Deventer. Een heel bijzonder optreden na een moeilijke periode. We spraken Mellanie Keizer, activiteitenbegeleider bij het woonzorgcentrum. “Het was de eerste keer dat Gouwe Ouwe bij ons speelde. Het was andere muziek dan we hier normaal horen. De muzikanten luisterden echt naar de behoeftes van bewoners. Dat hadden we nog nooit op die manier gezien.”

In de binnenstad van Deventer, de stad waar Stichting De Tijdmachine gevestigd is, staat woonzorgcentrum Groote & Voorster. Mellanie: “Bewoners hebben een eigen appartement, ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen kiezen voor zorg erbij. Aan de andere kant hebben we het verpleeghuis. Een echtpaar kan zo mooi samenwonen.”

Hoe was het afgelopen half jaar voor jullie, met corona en nieuwe richtlijnen?
“Het was best wel heftig. We moesten op slot. We hadden een coronapatiënt. Een bewoner is overleden. Familie en vrienden; niemand was welkom. Voor veel mensen was het niet te bevatten dat ze opgesloten zaten, terwijl jongeren buiten alles deden wat ze wilden. Ze werden er echt down van en hadden weinig zin meer in dingen. Ze kregen herinneringen aan de oorlog en vonden dit eigenlijk erger, want ‘je ziet de vijand niet‘.”

Hoe is het nu?

Gelukkig kunnen we langzamerhand weer meer binnen de RIVM-richtlijnen. Van raambellen tot activiteiten en familie zien. En na maandenlang zonder optredens bood Gouwe Ouwe zich opeens aan. Onze leidinggevende stuurde een bericht door waarin een VW-busje stond. Dat vonden we superleuk klinken en we waren erg benieuwd naar Gouwe Ouwe.”

Dus jullie boekten Gouwe Ouwe. Hoe zag dat eruit?

“We zouden aanvankelijk een buitenoptreden hebben, maar toen moesten we binnen spelen vanwege het weer. Het was de eerste keer dat er weer muzikanten binnen waren. Het décor was heel leuk aangekleed, in relaxte mooie sfeer. En het was andere muziek dan normaal.

Normaal hebben we veel Nederlandstalige muziek. Nu mochten bewoners verzoekjes aanvragen. Ze vroegen veel liedjes van Queen en the Beatles aan. Ik dacht: ‘wat leuk, dat draaien we eigenlijk nooit echt.’ Het was heel erg out of the box. Maar wat genoten de mensen! We hebben er nooit zo bij stilgestaan dat deze muziek de bewoners zo aanspreekt.”


We hebben er nooit zo bij stilgestaan dat deze muziek de bewoners zo aanspreekt

Hoe was de interactie tussen de muzikanten en de bewoners?
“Het was natuurlijk nieuw; de bewoners en muzikanten hadden elkaar nog nooit gezien. Maar het waren zulke fijne mannen! Ze betrokken de bewoners er heel erg bij en vertelden ook hun eigen verhaal. De zaal was heel enthousiast. Er zaten ook mensen die je niet zo vaak ziet beneden in de zaal. Zij waren het zat om met de coronatijd zoveel op hun kamer te zitten en waren bovendien benieuwd naar deze onbekende happening. Dat wilden ze weleens meemaken!”

“En mensen werden niet teleurgesteld: de muziek, maar ook de persoonlijkheid van de artiesten, deed zoveel met de bewoners. We zien soms dat muzikanten direct weer weggaan na een optreden. Deze muzikanten bleven nog even staan, napraten en in de pauze gingen ze een gesprekje aan met mensen.”

Wat waren reacties van bewoners?

Een bewoner was direct in de zevende hemel, want het openingsnummer was zijn trouwnummer. Dat raakte natuurlijk direct. En er waren erg veel reacties op het décor: ‘oh, dat hadden wij vroeger ook!’ Sommige bewoners gingen in gesprek met de artiesten. Ze hebben veel over de muziek gepraat. De muzikanten van Gouwe Ouwe zijn daar heel erg in geïnteresseerd, in dat contact.”

 

De muzikanten van Gouwe Ouwe zijn heel erg geïnteresseerd in contact


Hoe maakten jullie het binnen coronaproof?
“We hebben een grote zaal met tafels en stoelen. Op de tafels hadden we geplakt: ‘deze plek wel gebruiken, deze plek niet gebruiken.’ Ik haalde de mensen op en bracht ze naar hun plek. Mijn collega verzorgde de drankjes. De muzikanten stond ook op anderhalve meter. Dat was goed te doen. Alle bewoners konden erbij zijn; we hoefden niemand te weigeren en konden desondanks de afstand goed bewaren.”


Iedereen kon erbij zijn en we konden toch de afstand goed bewaren

Zou je Gouwe Ouwe aanraden?
“Absoluut! We zijn nu van plan om het voor het verpleeghuis te boeken en voor Kerst. Ik raad het aan om echt een keer out of the box te denken en Gouwe Ouwe te boeken.

Wij als activiteitenbegeleiders denken al snel: ‘muziek van vroeger, dat is Nederlandstalig!’ Maar dat hoeft dus echt niet zo te zijn. Gouwe Ouwe brengt trendy muziek op een eigentijdse manier die mensen echt aanspreekt.”


Gouwe Ouwe brengt muziek die mensen echt aanspreekt


“En het contact met Stichting De Tijdmachine was heel fijn; de organisatie, het décor, en hoe ze met mensen omgaan. De muzikanten luisterden echt naar de behoeften van mensen in de zaal. Dat hadden we nog niet eerder zo gezien. We waren allemaal heel enthousiast.”

Heb je verbeterpunten?
Melanie is even stil en denkt na. “Nee, sorry. Alles was heel goed geregeld. De muzikanten namen de mensen echt mee. Ze zeiden: ‘we gaan even wegdromen in zomerse sferen. Wat komt er bij jullie op?’ Dat vond ik echt heel mooi.


Gouwe Ouwe doet echt iets met bewoners

 

Het décor was prachtig opgebouwd. Mensen reageerden op de muziek. De rock ’n roll sloeg aan; vooral één bewoner was er helemaal gek van. Iemand anders neuriede zachtjes mee. Het doet dus echt iets met bewoners.”

Logo_Stichting_de_Tijdmachine

Gouwe Ouwe Zomertour

Wil jij je bewoners muzikaal onderdompelen in een op maat gemaakt programma? Helemaal Corona-proof? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen!

Kijk hier voor meer informatie.

Gouwe Ouwe Livestream sessies

Onze muzikanten spelen iedere zondag van 14.00 tot 14.45 uur live op onze facebookpagina.

Van Willeke Alberti tot Trini Lopez en van The Beatles tot Johnny Jordaan. Heb je een verzoekje? Stuur ons dan een berichtje! Iedere dag worden er meerdere verzoeknummers gespeeld.

Persoonsgerichte zorg in De Tijdmachine

Stichting De Tijdmachine biedt verzorgings- en verpleeghuizen een maatwerktraject die ze in staat stelt beter aan te sluiten op de wensen en behoeften bewoners en zo concreet handen en voeten te geven aan persoonsgerichte zorg.

Kijk hier voor meer informatie

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw zorglocatie? Neem dan contact op met Anne Elschot of Tim Trooster of bel 0570-832 880.

Vergrijzen zonder grijze haren

Benieuwd naar de effecten op de kwaliteit van leven? Wij lieten een onderzoek uitvoeren onder 500 ouderen.

Lees hier de uitkomsten