Sandra Schermer - Team Welzijn en Vrijwilligers Evean
Sandra Schermer - Team Welzijn en Vrijwilligers Evean
Elke afdeling is nu betrokken bij het welzijn van bewoners
Meer cliëntgericht werken, dat heeft De Tijdmachine gebracht bij Evean. Welzijn is nu een zaak van alle zorgmedewerkers in het huis. “Samen zetten we stappen richting anders werken. We denken meer richting de bewoner.”
“Welzijn vergroten kan ik niet alleen,” vertelt Sandra Schermer, team Welzijn & Vrijwilligers bij Evean. Daarom schakelde ze de hulp van Stichting De Tijdmachine in. Dit zorgde voor verandering. Sandra: “Sommige medewerkers zeggen: ‘we doen eigenlijk niet zoveel met De Tijdmachine.’. Daar ben ik het niet mee eens. We hebben een beweging in anders denken in gang gezet. We denken meer richting de bewoner.”
Vandaag is Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. De Koning (mét baard) spreekt spraakmakende woorden vanaf het televisiescherm. In zorgcentrum Nieuw Groenland zitten tientallen bewoners gezamenlijk voor de buis.
Bijna een jaar geleden stond hij in deze ruimte: Koning Willem-Alexander. Hij sprak met betrokkenen over hun werk voor de stichting en stapte samen met bewoners terug in de tijd. Welzijnsmedewerker Sandra Schermer en alle bewoners van Nieuw Groenland waren erbij.
Sandra: “Dat was wel een pareltje, het bezoek van de Koning. Mensen hebben het er nog steeds over.” De media-aandacht die volgde op het koninklijke bezoek gaf het woonzorgcentrum een boost. Artiesten kwamen optreden, Zaandammers boden zich spontaan aan als vrijwilliger. Sandra: “Die trend heeft zich voortgezet. We hebben nu zo’n 80 vrijwilligers. We hebben nu meer vrijwilligers die inspelen op de specifieke wensen van de bewoners. Dankzij alle inzet van vrijwilligers kunnen wij ons beter op het individu richten.”
We denken meer cliëntgericht
Het doel van Stichting De Tijdmachine is om het welzijn van ouderen te vergroten. Sandra werkt al meer dan 30 jaar in de welzijnssector. Ze vertelt: “Voor mezelf was ik er al snel uit: als we het welzijn gaan vergroten, dan doe ik dat niet alleen. Daarom is de brede inzet van De Tijdmachine heel mooi; elke afdeling is betrokken. Samen hebben we nieuwe activiteiten uitgedacht en meer richting de behoeften van bewoners gedacht.”
“De Tijdmachine leeft hier nog steeds,” vertelt Sandra. Er zijn veel nieuwe activiteiten gestart, die niet alleen aanslaan bij de mensen die hun wensen kenbaar hadden gemaakt in De Tijdmachine, maar ook bij andere bewoners. Sandra: “Sommige medewerkers zeggen: ‘we doen eigenlijk niet zoveel met De Tijdmachine.’. Daar ben ik het niet mee eens. We hebben een beweging in anders denken in gang gezet. We denken meer cliëntgericht – meer richting de bewoner.”
De Tijdmachine leeft hier nog steeds
Zo ziet Sandra dat mensen tijdens werkoverleg meer cruciale informatie over bewoners met elkaar delen, dat het activiteitenprogramma uitbreidt, en het huis startte een traject voor nieuwe bewoners.
“Naar aanleiding van De Tijdmachine zijn we een Warm Welkom-traject gestart voor nieuwe bewoners.” In dit traject leren de medewerkers van Nieuw Groenland hun nieuwe bewoners direct goed kennen als ze in het huis komen wonen. “We begeleiden mensen in hun eerste week en vragen daarbij naar hun behoeften. Vervolgens nemen we ze zoveel mogelijk mee. Dáár draait het om: mensen op hun gemak stellen. Kijken waar iemand zich prettig bij voelt. Dat is in gang gezet. We maken steeds meer kleine stapjes naar het grotere doel.”
Stichting De Tijdmachine biedt verzorgings- en verpleeghuizen een maatwerktraject die ze in staat stelt beter aan te sluiten op de wensen en behoeften bewoners en zo concreet handen en voeten te geven aan persoonsgerichte zorg.
Kijk hier voor meer informatie
Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw zorglocatie? Neem dan contact op met Anne Elschot of Tim Trooster of bel 0570-832 880.
Wil je ook een kijkje komen nemen in De Tijdmachine? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden bij In het Zomerpark in Nieuw-Vennep of De Diem in Diemen.
Benieuwd naar de effecten op de kwaliteit van leven? Wij lieten een onderzoek uitvoeren onder 500 ouderen.