De Tijdmachine leert me stilstaan bij kleine dingen

Vrijwilliger_Stichting_De_Tijdmachine_Elisa_Hoek

Eliza Hoek, vrijwilliger

Als vrijwilliger heb ik leren stilstaan en luisteren

Vrijwilliger Eliza Hoek merkte op reis dat ze contact met ouderen miste. In De Tijdmachine voerde ze diepgaande gesprekken, waarbij ze keer op keer ontdekte: de kracht van het leven zit in kleine dingen. “Ik kan mensen absoluut aanraden om vrijwilliger te worden bij De Tijdmachine. Ik sta wat vaker stil – dat gun ik iedereen.”

“Vorig jaar heb ik een reis gemaakt. Daar ontdekte ik verschillende culturen en viel mij op dat ouderen in harmonie met jongeren samenleven. Van generatie op generatie; iedereen telt mee. Die gemeenschapszin vind ik heel mooi en miste ik als inwoner van Amsterdam. Zelf heb ik namelijk weinig ouderen om mij heen, al vroeg geen opa’s en omas meer en in de stad kom ik met weinig ouderen in contact. Ik bedoel, ik spreek mijn buren wel; maar die zijn over het algemeen allemaal vrij jong.”

Verder vragen dan de oppervlakte
“Bij toeval stuitte ik op een artikel over de Tijdmachine. Dat sprak me direct aan. Ouderen hebben zoveel te vertellen – zoveel ervaringen en wijsheid. Ik meldde me aan. Allereerst volgde ik een workshop. Daar hadden we dezelfde ervaring die bezoekers van De Tijdmachine ook hebben. We leerden in te gaan op kleine details waar je het normaal gesproken niet zo snel over hebt. Door muziek en beelden af te spelen uit anderen tijden kwamen er herinneringen naar boven. Mijn vader is bijvoorbeeld enorm fan van de Bee Gees. In gesprek met een andere vrijwilliger stond ik bewust stil bij de herinneringen die daarbij hoorden. Het leerde me net even wat verder te denken en vragen dan de oppervlakte.”  

Ouderen hebben zoveel te vertellen – zoveel ervaring en wijsheid

Jazz it up
“Ik heb meerdere dagen meegelopen in De Tijdmachine. Het was interessant om de verschillen tussen mensen te zien. Bij déén maakt een object heel veel los, de ander reageert op de muziek en weer een ander vertelt onderweg naar De Tijdmachine al zijn hele levensverhaal. Doordat je doorvraagt op wat er gebeurt, kom je al snel tot diepere gesprekken.”  

Bij de één maakt een object veel los, de ander reageert op de muziek, weer een ander vertelt onderweg naar De Tijdmachine zijn levensverhaal

“Een meneer wilde in eerste instantie niet mee naar De Tijdmachine. Toen ik verder vroeg naar waarom hij niet mee wilde vertelde hij dat hij toch niets zou herkennen, omdat hij van de Antillen komt. Ik spreek een héél klein beetje Papiamento en daardoor werd hij gelukkig wat losser. Toen we op het onderwerp muziek kwamen brandde hij helemaal los. Hij besloot om toch mee naar het decor te gaan, waar natuurlijk muziek op de platenspeler werd afgespeeld. Daar bleek dat hij gek is op jazzmuziek. Hij luistert er alleen nauwelijks meer naar, omdat hij geen medium heeft om muziek op af te spelen. Het zou zo mooi zijn om zoiets relatief simpels voor hem op te lossen – zodat hij weer van jazz kan genieten.” 

Het zijn de kleine dingen…
“Die muziek en die objecten zijn heel belangrijk om een goed gesprek met mensen te voeren. Het is leuk als iemand zegt: dat herken ik, maar pas als je doorvraagt over de herinneringen die daarbij horen, leer je de persoon iets beter kennen. Vaak wanneer er muziek bij komt, gaat het dieper. Het zijn vaak de kleine dingen waar mensen op reageren. De Tijdmachine laat mij zien dat de kracht van het leven toch echt in die kleine dingen zit.”  

Het is leuk als iemand zegt: dat herken ik, maar pas als je doorvraagt over de herinneringen die daarbij horen, leer je de persoon beter kennen

“Bij vragen als; ‘wat zou u doen als u de baas zou zijn voor één dag?’ kwamen geen hoogdravende antwoorden naar voren, maar juist simpele verlangens. Zoals een keer een concert bezoeken, een echte Indiase curry eten of simpelweg hulp bij lezen, omdat een dame door ouderdom aan een oog blind is geworden.” 

Hard werken
“Het voelt bijzonder om een kijkje in iemands leven te krijgen. Door heel simpele aanknopingspunten leer je iemand kennen. De Tijdmachine heeft me nog meer laten zien dat samenzijn en iets voor elkaar doen belangrijk is. Ik ging voorheen zo op in mijn werk, dat ik geen tijd had om open te staan voor diepgaande gesprekken. Hard werken voor je geld is natuurlijk nodig, maar een luisterend oor aan iemand bieden is veel belangrijker.  

Voorheen ging ik zo op in mijn werk, dat ik geen tijd had om open te staan voor diepgaande gesprekken

“Ik kan het mensen absoluut aanraden om vrijwilliger te worden voor De Tijdmachine. Het heeft mij meer inzichten gegeven in het dagelijks leven. Ik ben opener naar mensen toe en het heeft me geleerd dat ik niet zo hoef te rennen in het leven. Ik sta wat vaker stil – dat gun ik iedereen.” 

Stichting De Tijdmachine: Logo

Persoonsgerichte zorg in De Tijdmachine

Stichting De Tijdmachine biedt verzorgings- en verpleeghuizen een maatwerktraject die ze in staat stelt beter aan te sluiten op de wensen en behoeften bewoners en zo concreet handen en voeten te geven aan persoonsgerichte zorg.

Kijk hier voor meer informatie

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw zorglocatie? Neem dan contact op met Anne Elschot of Tim Trooster of bel 0570-832 880.

Stap in
De Tijdmachine

Wil je ook een kijkje komen nemen in De Tijdmachine? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden bij In het Zomerpark in Nieuw-Vennep of De Diem in Diemen.

Vergrijzen zonder grijze haren

Benieuwd naar de effecten op de kwaliteit van leven? Wij lieten een onderzoek uitvoeren onder 500 ouderen.

Lees hier de uitkomsten