
Lees over onze unieke vraaggestuurde aanpak in de ouderenzorg. Een boek vol prachtige verhalen van ouderen, zorg- en welzijnsprofessionals en vrijwilligers.
“Zelfs al laat het oude lijf het afweten, dan kan altijd de geest nog reizen”, schrijft Hendrik Groen in het voorwoord van dit boek. “Met boeken, films, foto’s, verhalen en muziek.”
Dat is precies wat Stichting de Tijdmachine doet: jaarlijks neemt ze duizenden ouderen mee op reis in de tijd. Hoe ziet deze reis eruit? Wat is er allemaal voor nodig om zo’n machine aan te drijven? In dit boek bieden we jou een uniek kijkje achter de schermen.
Allereerst bezoeken we het bouwterrein. Hier zie je hoe de Tijdmachine ontworpen en gebouwd is; welke uitgangspunten liggen ten grondslag aan deze futuristische uitvinding? Wat wil de Tijdmachine bereiken met haar retourtje jaren 60?
Lees het persoonlijke verhaal van oprichters en projectleiders Tim Trooster en Anne Elschot, die in 2013 hun leven compleet omgooiden om deze stichting op poten te zetten. Een bezielde onderneming. Diezelfde bezieling is zichtbaar op de Tijdmachine-dansvloer, waar bewoners van het woonzorgcentrum op de muziek van Elvis en de Everly Brothers hun (kunst)heupen in de strijd gooien samen met vrijwilliger Nelly, een fenomeen op de dansvloer. Zij vertelt hoe de Tijdmachine weer muziek in haar leven – en het leven van honderden ouderen – brengt.
Langs de geuren, kleuren en geluiden van de jaren 60 vervolg je met de tijdreiziger de weg naar de sweet sixties. Zie hoe reisleiders in gesprek gaan met bewoners en omwonenden van het woonzorgcentrum; hoe zag hun leven eruit in de jaren 60? Wat vonden ze belangrijk en fijn in het leven? Belangrijker nog; wat vinden ze nu belangrijk en willen ze graag doen? Lees het ontroerende verhaal van bewoner Paul en ontmoet de reisleiders, die steeds op zoek zijn naar vonkjes in de verhalen van ouderen. Zij maken ook een reisverslag waarin de verhalen, wensen en behoeftes van de tijdreizigers zijn opgetekend. Je ziet hoe de stichting de verhalen terugkoppelt naar de woonzorgcentra en zorgorganisaties. Want de verhalen die in de tijdmachine klinken zijn geen eenmalige verhalen; er gebeurt iets mee.
De vragen en behoeften van de ouderen worden vertaald naar een nieuwe manier van werken van zorg, welzijn, vrijwilligers en mantelzorgers. Er is sprake van een cultuurverandering, een nieuwe manier van werken. Zoals Teammanager Zorg Lia van der Hulst vertelt: “De Tijdmachine helpt ons om op een andere manier naar dingen te kijken. Hoe kunnen we moeilijke dingen wél voor elkaar boksen?” Deze werkwijze komt tot stand vanuit de medewerkers, zei weten wat ze nodig hebben om beter aan te sluiten op de wensen en behoeften van de oudere waar ze elke dag mee werken.
De wensen en behoeften zijn net zo divers als de bewoners van het woonzorgcentrum. Daarom zet de Tijdmachine maatjes in die aansluiten bij de behoeften en wensen van ouderen. Ga samen met de Tijdmachine-maatjes mee naar Schiphol en zie hoe Paul weer even terug is op zijn oude werkvloer, bij zijn geliefde Fokker. Je hoeft maar naar Pauls gezicht te kijken of je ziet dat zijn gedachten vleugels krijgen. Zijn ogen schitteren, zijn stem valt stil.
En dáár gaat het uiteindelijk om; die schittering in de ogen, het moment dat alles even stilvalt en de oudere zich volledig in het leven voelt staan.
Ga je mee op reis?
Ons boek is te koop in onze webwinkel voor slechts 20 euro! Bestel hem hier.
Werk je in de ouderenzorg? Stuur dan een mail naar info@stichtingdetijdmachine.nl, dan sturen wij je een kortingscode voor 50% korting!
Laat een reactie achter