Wat zou u nog heel graag willen doen? Die vraag stelden tweedejaarsstudenten Toegepaste Gerontologie deze week aan tientallen ouderen in wooncomplex Ludgerus in de Deventer wijk Keizerslanden. Het decor: de jaren 60-kamer van Stichting De Tijdmachine. De 18-jarige student Pepijn en de 85-jarige Lies zitten in de keuken, naast de gehaktmolen en de Brabantia-blikken. Lies: “Ik wil zo graag naar Davos in Zwitserland. Daar ging ik met mijn man heen voor we trouwden.” Er wellen tranen op in haar ogen. Terwijl ze verwoed een zakdoekje zoekt, kijkt ze Pepijn aan: “Sorry hoor, daar ga ik al.”
Mieke Veerman, senior docent Toegepaste Gerontologie bij Hogeschool Windesheim: “We werken samen met Stichting De Tijdmachine in het kader van het LivingLab. Het LivingLab is een design- en innovatieomgeving waarin tweedejaars studenten samen met ouderen op zoek gaan naar het goede leven.” Een breed begrip, dat de studenten benaderen aan de hand van waarderend onderzoek. Veerman: “Simpel gezegd: wat je aandacht geeft groeit. De info die je krijgt is afhankelijk van de vragen die je iemand stelt.”
Unieke samenwerking
Dit is het eerste jaar dat LivingLab samenwerkt met Stichting De Tijdmachine. Veerman: “Het is een bijzondere samenwerking. De Tijdmachine kan soms sneller actie ondernemen op bepaalde behoeften en wensen van ouderen. Wij onderzoeken en ontwikkelen bepaalde ideeën door. We vullen elkaar aan. In samenwerking met De Tijdmachine bereiken we meer ouderen. We hopen ook op betrokkenheid van lokale partners. De Tijdmachine heeft deze connecties vaak al gelegd. We zitten nu al om tafel met partijen die we normaal niet zouden bereiken.”
Voor de Deventer Stichting De Tijdmachine is dit project ook een lokale primeur. Tim Trooster, directeur van de stichting: “Met De Tijdmachine staan we op tientallen plekken door het hele land. Afgelopen jaar verhuisden we met onze stichting naar Deventer. Dit is de eerste keer dat ons jaren 60-decor in deze prachtige stad staat. Een unieke gelegenheid om lokaal actief te zijn en samen met Deventer partners iets te betekenen voor ouderen in Keizerslanden.” Hij is blij met de samenwerking met het LivingLab. “De ontmoeting tussen jong en oud is heel bijzonder. Ik zie uit naar wat de samenwerking dit jaar gaat opbrengen.”
Retourtje jaren 60
De studenten zijn reisleiders in De Tijdmachine en nodigen ouderen uit voor een retourtje jaren 60. Ook vragen ze of de ouderen deel willen nemen aan het LivingLab. In het Lab gaan de teams samen met ouderen op zoek naar hun invulling van het goede leven. Pepijn en Lies gaan zo’n samenwerking aan. Pepijn: “Er zijn soms dingen die al goed gaan, maar er zijn ook dingen die het leven mooier zouden kunnen maken. We kunnen bijvoorbeeld aan de slag met het gevaarlijke oversteekpunt waar Lies eerder over vertelde. Of we gaan naar Zwitserland.” Hij kijkt haar enthousiast aan: “We gaan er iets moois van maken dit jaar!”
Studente Lara zit samen met Pepijn in een LivingLab-team. “De Tijdmachine is een heel goede methode om een gesprek te starten,” vertelt ze. “Als het gesprek stilvalt, is er altijd wel een aanknopingspunt in De Tijdmachine dat iemand aanspreekt. Het is heel leuk om te horen wat de ouderen vertellen over voorwerpen die ik nog nooit gezien heb.”
Paden weer begaanbaar maken
Stichting De Tijdmachine, de studenten, docenten en organisaties en bedrijven in de wijk gaan de komende tijd aan de slag met de onderwerpen die ouderen aanreiken in de gesprekken. De LivingLab-teams schetsen aan de hand van hun onderzoek een ideaal toekomstscenario voor ouderen. Veerman: “De sky is hierbij de limit. De studenten ontwikkelen één van deze idealen. In voorgaande jaren ontwikkelde een team een spel waarmee ouderen samen dieper in gesprek konden. Een ander team vernieuwt het voetpad naar de IJssel in Herxen. De ouderen in dit Overijsselse dorp vertelden namelijk dat ze juist voor het rondje IJssel in Herxen waren kwamen wonen, maar het pad richting de rivier was onbegaanbaar voor ze geworden. Met de inzet van onze studenten kunnen we paden weer begaanbaar maken.”
Wilt u aansluiten in Keizerslanden? Neem dan contact op met Tim Trooster van Stichting De Tijdmachine via 0570 – 832880.
Laat een reactie achter